02.03.10

.....ja siis ta seal säras nagu Baskertville´ide koer

Põrkasin turul kokku vana tuttavaga. Hea vaadata, et inimesel läheb hästi, masu aeg aga temal soeng peas.
Kui linna käimlas soengut lahti sikutasime, mis läikiva laki kuhja all nägi välja nagu toidukilesse pakitud kamararulaad, rullus lahti ka ühe perekonna traagika.

Soeng pähe, paremad riided selga, sõbrannalt laenatud kallis lõhn – ja siis ta seal pangas ootas oma saatust, läikis, lõhnas ja säras nagu Baskertville´ide koer, lootuses päästa oma kodu haamri alt.

Nüüd saavad pangalt laenu ainult need, kes suudavad tõestada, et neil rahapuudust ei ole. Kui päike paistab laenab pank sulle vihmavarju aga kui sadama hakkab võtab selle tagasi.

Kui lootust enam pole siis on ootus. Mis saab?

Kogu inimtarkuse saab kokku võtta kahte sõnasse – looda ja oota!

Iga inimese elu ongi üks lõputu ootamine. Sa ootad, et tuleks suvi, ootad, et lõpeks masu, et pank annaks sulle laenu, ootad palgapäev, ootad bussi, torumeest, arsti, meest ja lapsi koju ........ootad , ootad, ootad hulluks minekut, ootad, millal ja milles sind süüdistatakse ja ootad vana vikatimeest ennast.

Mis toimus?
Rahast sai jumal, tekkis uus usk - Rahausk. Supermarketitest said templid ja shoppamistest rituaalid. Uus religioon leidis tohutul hulgal jüngreid. Kes sai, see rabas, päevast-päeva mitme kohaga, et teenida raha, osta asju, palju asju ja tarbida, lõputult tarbida – kapitalisimi võlu. Mõned ostsid isegi sõpru. Inimesed otsivad midagi aga näib nagu nad ei teaks isegi mida.

Kes on nüüd selles masus süüdi? Miks kõik see jumala viha meile kaela saadeti? Kedagi lihtsalt tuleb süüdistada - kas jälle rahvavaenlane Savisaar või keerata hoopis kõik see kaos käpik Ansipi kraesse?

Maailma elanikkonna saatuseratas on totaalselt nirus seisus. Maavärinad, uputused, terroriaktid. Hoopis jumala käsi on vist mängus.
Aga miks, kas jumal on ka ........? No mõtle ise, milline normaalne mees muudaks vee veiniks - enne ikka piimaks, ploomimahlaks.
Hästi hoitud saladus. Või et sellepärast oligi tal palju jüngreid, et vee käigu pealt kärakaks muutis.
Jumala teotamine? Oo ei- väike võllanali?

Võib-olla on olukorrast väljarabelemise võimalused mitte taevaste jõudude vaid hoopis meie enda kõrvade vahel olevas hallis olluses peidus? Raskete aegade proovikivi.

Tööpuudus on suur, paljudel perekondadel toimetulek väga raske.

Aga vallajuhtide palgad on mäekõrgused (vähemalt Audru vallas )
Lisaks suurele palgale saavad vallajuhid veel mitmesuguseid tööga seotud soodustusi. 4000.-autokompensatsiooni maksuvabalt kätte, puhkusehüvitised, telefon jne.

Ka valla­valitsuse teiste töötajate palgad on kohalikust keskmisest tunduvalt kõrgemad. Kui aga tekib vajadus eelarvekulusid vähendada, kärbitakse vallaametnike palkasid tavaliselt viimases järjekorras ja minimaalselt.

Seni arvasin et vallavanemad saavad suurt palka raske töö eest,nüüd selgub, et hoopis korrupsiooni vältimiseks. Ehk siis, et ei varastaks.

Raha ja ausus on aga teineteisest sama kauged kui „kuu ja kuuepennine“(loe seda head raamatut maalikunstniku Paul Gauguini ebatavalisest ja äärmiselt traagilisest elust ).

Vallakodanik küsib minult, et miks on vallavalitsuse palgal nii palju inimesi, miks on nende töötasud masu ajal nii suured.
Kallis inimene, küsi midagi lihtsamat, küsi kasvõi näiteks pii viissada komakohta......

Küsisid sa valimiste aeg potensiaalselt vallavanemalt - kui suurest osast oma palgast on ta nõus loobuma? Ei!

Pikk jutt tuli! Tahtsin alustada täna vallavanemale ja volikogu esimehele saadetud arupärimiste lahkamist, kirjutada eelarvest ja paljust muust aga kiskus kuidagi metsa.

Test
Mees on psühhiaatri juures.
"Mul on mure. Mu vend peab end mandariiniks."
"Lugu on tõsine. Kus ta praegu on?"
"Siin, minu kotis."

Kas sa vähemalt muigasid? Ei. Sa oled lootusetu!