13.02.12

Silmakirjalikkus

17.01.2012 kaks päeva enne volikogu istungit külastasime volikogu liikmetega eralasteaeda Audru vallas. 

Nagu ikka, kõik on tulijad aga kui minekuks läheb, on kohal ainult mõned.  Sotsiaalkomisjonist ei olnud  peale millimalli kedagi, hariduskomisjonist Inda Orissaar, Jekaterina Kuru, Mati Sutt, Aili Elend. Humanitaarnõunik,  Peep Tarre kadus vahetult enne minekut nagu (Eesti Panga) Siimu 10 miljonit dollarit, räägiti, et ta kartnud küsimusi mis võinuks ülesse kerkida.

Muljed olid väga head. Armas hubane lasteaed. Ruumid ei ole eriti suured kuid piisavad ja  kujundatud kaasaegselt,  ei mingit haigla stiilis magamistuba kus ühesugused voodid reas. Ei saanudki aru kus ja kuidas need nublud seal kõik magavad. Nari või mängunurk, mine võta kinni. Suur lasterikas perekond kus kõik moodustas ühtse terviku mis harmoniseerus ja oli lapseõbralikult läbi mõeldud iga detailini.
Lai ukseava, sinna riputatud kiik aga mitte poe plastmassist kausid vaid ehtsast paksust puidust,  korralik  suur kiige. Sõbralik, avatud ja siira olemisega lapsehoiuteenuse pakkuja.

Külastuse eesmärk ei olnud ainult imestada - kui ilus ja tore - vaid kuulata mis on probleemid ja mured.
Probleeme oli viletsa teega ja väikese vallapoolse toetusega.

Kui aasta tagasi sai volikogus  arutatud lapsehoiuteenuse (eralasteaia) toetuse suurust siis enamik valimisliidu volinikud  ja vallavalitsus arvasid, et rikkad mammad, papad,  kes oma lapsed eralasteaeda panevad, vajavad ainult minimaalset toetust. 
Ei oldud nõus suurendama toetuse summat kuigi selgitasin, et see ei peaks olema väiksem kui valla lasteaedades.

Valla munitsipaallasteaedade tegevuskuluks on arvestatud 185-200 eurot kuus lapse kohta, eralasteaial arvati piisavat 160 eurost kuus lapse kohta. Muidugi tekitas see nüüd lasteaiateenuse pakkujal peavalu.
Vallavalitsuse poolt esitatud 2012 a eelarve projekt toetuse tõstmist  ette ei näinud.

2012 a valla eelarve esimesel lugemisel kõlas nagu mantra  "kulud kavandatakse suuremana kuna küttekulud on tõusnud", nii koolides , valla lasteaedades, raamatukogudes, vallamajas jm.
Aga kas eralasteaia küttekulud ei tõusnud, kas seal voolab radikates soe vesi või soe --- i  ( mina rumalasti ei räägi).  Ma ei arva, et vald peaks eraettevõtjaid tingimusteta ja suuresti toetama aga praegu on Audru vallal oma kohustused täitmata ja eralasteaed aitab tal seda teha.
Ettevõtja üks peaeesmärkidest on siiski kasumit teenida.Kui vald omapoolset panust ei tõsta, on tõenäoline, et kogu kulutuste suurenemine keevitatakse lastevanematele selga.
Eraettevõtja ei hakka peale maksma - see on kapitalism.

Humanitaarnõunik P.Tarrega oli lapsehoiuteenuse pakkuja oma probleemidest mitmel korral rääkinud, aga ..........
 Sihuke tore, mõnus "biskviidihiir" kes lubab kõike ja kõigile aga enne saad surnu käest sooja kui asjad nihkuma hakkavad. Ega tal midagi kaasa rääkida pole kohapoisid on need viimased tiivanukid kärpinud.

Arutuse tulemusel jõudis see käputäis volikogu liikmeid järeldusele, et tee lasteaeda pääsemiseks tuleb korda teha ja toetuse summat 2012 aastal  tõsta, kasvõi pisut.

Uskumatu, valimisliit "Audru" liikmed nõus!

Jagame kenasti ülesanded ära. Mati Sutt lubas võtta enda peale tee olukorra lahendamise ja  mina valmistan ette muudatusettepaneku 2012 aasta eelarveprojekti ja 19.01.2012 istungi eelnõu "Toetuse suurus lapsevanemale lapsehoiuteenuse omaosaluse maksmisel"  muudatusettepaneku, millega  "160 euri" asendatakse  " 180 euriga"

Kas valimisliidu liikmed julgevad  kaitsta oma seisukohta ka volikogu istungil?!  Küsin "kas hääletate ka volikogus muudatusettepanekute poolt" Jah,  nii nad tõesti lubasid ja ega pererahva kuuldes muud saanudki väita. Silmakirjalikkus.

"Meest sõnast,  härga sarvist" või  "lahke lubaja halb täitja"

Nüüd oli mul aega poolteist päeva, et koostada muudatusettepanekud, teha arvestused ja kogu see kupatus ära saata.

1.Ettepanek  2012 a eelarveprojektis muudatuse tegemiseks  ( siin)

2. Muudatusettepanek Audru Vallavolikogu 19. jaanuar 2012 otsuse eelnõule   „Toetuse suurus lapsevanemale lapsehoiuteenuse omaosaluse maksmisel“ (siin)

Ja kuidas volikogu istungil siis tegelikult oma seisukohti kaitsti, peale isand Siimu ajuloputust. Kas keegi julges veel muudatusettepanekute poolt hääletada...................


Kuidas see Eukleidese  sofism valetajast   nüüd oligi.
 “keegi ütleb, et ta valetab” Kas ta valetab või räägib tõtt. Kui ta valetab, siis ta räägib tõtt, kui ta räägib tõtt siis ta valetab.